Zpet



o.s. SE.S.TA uvede ve spolupráci se skupinou Post-Retroguardia/Paco Decina a Divadlem Komedie
taneční představení


RYTÍŘI BEZ BRNĚNÍ/CHEVALIERS SANS ARMURES

Představení vzniklo v Théatre de la Cité Internationale v Paříži v květnu 2006

Pražské uvedení – divadlo Komedie 8. a 9. 11. 2007 od 19.30 hod (rezervace vstupenek)


fotografie: Laurent Philippe

Choreografie: Paco Décina
Interpretace: Valeria Apicella a Paco Decina
Hudba: Duo Winter Family (Ruth Rosenthal: texty, zpěv / Xavier Klaine: varhany, piano)
Světelný design: Laurent Schneegans
Kostýmy: Régina Martino
Koprodukce: Compagnie Paco Décina a Théatre de la Cité Internationale

Premiéra: 15. 5. 2006 Théatre de la Cité Internationale v Paříži

Produkce pražských uvedení: o.s. SE.S.TA
Koprodukce uvedení v Praze: Divadlo Komedie, HAMU

Životopis: Paco Décina

Choreograf Paco Decina, původem z Neapole, se usídlil v Paříži v polovině 80. let a byl tak přímým účastníkem tanečního boomu, do kterého za sebe vnesl výraznou středozemní kulturu. Již dvacet let je paměť - paměť Jihu, krajiny a těl - tématem jeho choreografií.
První jeho choreografie (Tempi Morti, Circumvesuviana, Ombre in rosso antico, Scilla e carridi, Ciro espositofu Vincenzo ,...) s bohatými scénografiemi nahradily na konci 90 let představení až s radikálně očištěnou scénou, kde je hlavní důraz kladen na velice tělesný tanec prožívaný jako spirituální zkušenost (Lettre au silence, Neti-Neti, Sofflo, Intervalle ...). Vybírá si své tanečníky podle toho, jak umí naslouchat svému tělu a podle schopnosti odevzdat se stavu, kdy tanec vyvěrá z hlouby duše. Náruživý vyznavač ticha, pozorovatel nehybnosti, Decina hledá podzemní proudy, které nás vedou.
On, který rád odhaluje zapomenutou paměť a ví, kolik je potřeba času a úsilí, aby se některých tajemství mohl jen dotknout, se rozhodl vrátit se v představení Chevaliers sans armure/Rytíři bez brnění na scénu jako interpret. Jako partnerku si vybral Valerii Apicellu, taktéž z Neapole, jedinečnou interpretku, jejíž přítomnost a kvalita na scéně doslova ztělesňuje podstatu Decinovy práce.
V jejich vulkanické komplicitě je touha vrátit tanci prostor, darovat divákovi představení jako hledání, jako dech, jako společně prožitý okamžik.

Pár slov Paca Deciny k představení
Ve světě, který se každým okamžikem snaží nám vnutit pod rouškou bezpečnosti tu jedinou správnou řeč, bych měl spíš chuť vám nabídnout procházku tichem srdce. V tomto intimním prostoru, mimo čas zákonů a trhu, se můžeme sladit s opravdovým dechem tohoto světa, jenž se nezadržitelně ochuzuje. Jako dar bez váhání, přítomnost bez vědomí, přítomnost nepřítomnosti, Chevaliers sans armures / Rytíři bez brnění jsou možností zahlédnout svobodně divadlo našich emocí, citů, vášní…
Paco Décina

Výběr z recenzí:

"Decinovo nové představení vytvořené ve spolupráci s Valerií Apicellou "Rytíři bez brnění" -"Chevaliers sans armure" předvádí celou škálu průzračně krásných pohybů. Oba tanečníci vykreslují svými těly písmena harmonické a mocné řeči rychle unášené proudem a předkládají jednotlivé etapy cyklu života vyčleněného z vyprávění.
Sloup ohnivě rudého světla nebo sytě zelená kostka osvěcují těla oblečená (Reginou Martini) chvíli do černé, chvíli do bílé. Stíny pomalu pohlcují prostor scény a ustupují lidským kuklám v bílém rouchu. Bublání varhan a zvonů (k použití těchto nástrojů skrývajících v sobě četné konotace je třeba odvahy) se prolíná s andělským hlasem ženy (hudba je od dua Winter Family). Toto vážné a téměř slavnostní duo, ukazující vrtkavost života i smrti, upoutá diváka svou děsivou něhou…“ Rosita Boisseau, LE MONDE 18. 5. 2006

„Lze snad povyšovat dokonalost technického provedení nad dokonalost choreografie? V tomto světle si nové představení Paco Deciny, "Rytíři bez brnění", tyká s dokonalostí.“ Gérard Mayen, DANSER, 07–08/2006

Pražské uvedení představení podporují:

AXA Assistance CZ, Francouzský institut v Praze, Culturesfrance, MKČR, Magistrát hl. města Praha, divadlo Komedie