Setkávání současného tance uvádí:

Ioana Mona Popovici: Luna Plina / Úplněk

25. a 26. listopadu 2008, 20.00 – premiéra
14. prosince 2008, 20.00 – repríza

Divadlo Ponec, Husitská 24a, Praha 3, rezervace: vstupenky@divadloponec.cz, tel.: 224 817 886 v prac. dnech od 9 do 17.00 a tel.: 222 721 531 – hodinu před představením, více informací: www.divadloponec.cz

Nové představení držitelky Ceny SAZKY za rok 2007 Ioany Mony Popovici „Luna Plina / Úplněk“ bude mít premiéru v divadle Ponec 25. a 26. listopadu 2008 od 20 hodin. Představení v Praze usazené rumunské choreografky opouští jí známé a „bezpečné“ vody tanečního divadla a pouští se do dosud neprobádaných končin výrazově jemně stylizovaného, arytmického pohybového divadla, kde je oko choreografa jemnou kamerou odkrývající překvapivé mechanismy lidského chování.

Úplněk v názvu představení odkazuje na onen moment magického večera nejistoty, zranitelnosti a iracionálna, večera, kdy se dějí absurdní věci, ale stává se i nejvíce dopravních nehod.

Sama autorka poodhalí narativní rámec představení pouze prologem: “O půlnoci objevila trojice Eva, Atlas a Santa Claus zemi ‘Stromu poznání dobra a zla’ s jeho zakázaným ovocem a laskavým hadem. Vyčerpaní a hladoví po dlouhé cestě touží tito tři poutníci povečeřet ovoce stromu, ale to náhle tajemně mizí v nebesích a oni se tak nikdy nedozví, co je dobré a co zlé. Jejich soužití bude nadále provázeno nekonečnými zmatky, chaosem a absencí pravidel.” Divák však nemůže očekávat hladké vyprávění jednoho zašmodrchaného příběhu, neboť dalšími literárními inspiracemi tohoto pohybového představení byla například díla Samuela Becketta nebo Daniila Charmse.

Ioana Mona Popovici pochází z Rumunska, kde v Bukurešti studovala na baletní škole Floria Capsali. V letech 1994-1998 navštěvovala kurzy na Univerzitě divadelních a filmových umění v Bukurešti. Jako tanečnice spolupracovala mimo jiné s Karine Ponties, Sarah Bild, Frederique Lescure, Dominique Bagouetem a Petrem Tycem. V letech 2000-2004 byla členkou Charles Linehan Company. Tančila v představeních Santa Pod, Speak, Memory, Number Stations a New Quartet. Je autorkou mnoha choreografických děl: Walk in a Circle, From nowhere to everywhere, The Outlaws, Buy a soup get one for free, Dech, stín, nic (2002), Requiem for a dog , The Chair, Remote Edens, Portrét, CARMEN MIRANDA IS DEAD - představení vytvořené ve spolupráci s choreografy Francisca Sazie, Luis Guerra a Rafael Alvarez (součást projektu „Colaboratorio" v Brazílii) a Work in Regress . Již třikrát byla Ioana nominována prestižním evropským časopisem balletTanz mezi „Young Choreographers to Watch” – „Mladé choreografy, jejichž dílo je dobré vidět”. Její poslední představení vznikla během uměleckých rezidencí v Brazílii, Portugalsku a Jižní Koreji a byla uvedena na řadě festivalů v Evropě a ve Spojených státech.

Tvůrčí tým představení LUNA PLINA / Úplněk:

Představení „Luna Plina / Úplněk“ vzniklo z prostředků Ceny SAZKY udělené v roce 2007 Ioaně Moně Popovici za choreografii Portrét.

Vznik představení dále finančně podpořili:
     

Představení vzniklo ve spolupráci s:
    Studio Kokovice 4,     

Mediální partneři představení:
            Pro Vás,      

Premiéra představení se uskuteční 25. a 26. listopadu 2008 od 20 hodin v divadle PONEC. První plánovaná repríza tamtéž 14. prosince 2008.

Kontakty:
produkce a PR o.s. SE.S.TA [Setkávání současného tance]:
Kamila Murlová, tel.: +420 777 879 867


Zpet