Setkávání současného tance SE.S.TA

Pořádá SE.S.TA - Centrum choreografického rozvoje ve spolupráci s Domem umění města Brna >

Ozvěny posmoderny v tanci
Ozvěny posmoderny v tanci
foto: archiv

Ozvěny postmoderny v tanci

23.–24. 4. 2013
Brno

Chcete prolomit ticho a statický klid galerie? Chcete vidět, jak se galerie promění v taneční scénu? Přijďte zažít nevšední propojení výtvarného umění se současným tancem! Ozvěny postmoderny v tanci pořádá SE.S.TA - Centrum choreografického rozvoje ve spolupráci s Domem umění města Brna.

Původně byl tento projekt připravován ve spolupráci s brněnskou Wannieck Gallery, ta však byla z důvodu ukončení nájemní smlouvy nucena uzavřít své prostory. Této nepříjemné a nečekané události je nám velice líto, protože jsme s Wannieck Gallery započali osobitou a do budoucna velmi přínosnou spolupráci, která mohla Brňanům poutavým způsobem přiblížit současně jak tanec, tak výtvarné umění. Přesto se nám na poslední chvíli podařilo najít pro Ozvěny postmoderny v tanci nového partnera, kterým je neméně významná brněnská kulturní instituce - Dům umění města Brna. Tamější aktuální výstava Pavla Matysky bude nedílnou součástí připravovaného programu.

K projektu Ozvěny postmoderny v tanci přizvala SE.S.TA americkou choreografku Marthu Moore, odbornici na období postmoderního tance (60. – 70. léta v USA), proto i všechny připravené taneční akce budou vycházet z období postmoderny, v němž si umělci pokládali stěžejní otázky týkající se současného umění jako takového. Zabývali se vztahem umění k člověku, pozicí umění ve společnosti, rolí interpreta a diváka, a také tím, jak může umění obohatit naši každodennost. Návštěvníci Ozvěn postmoderny v tanci budou mít několik příležitostí, jak se do připravovaného programu zapojit či jak do něj nahlédnout.

PROGRAM

23.–24. 4., 10.00–15.00

Otevřené zkoušky tanečních performerů

  • Místo konání: Dům umění města Brna, Malinovského nám. 2, Brno
  • Vstup zdarma

V prostorách Domu umění Brno budou k vidění otevřené zkoušky profesionálních performerů pod vedením americké choreografky, tanečnice a pedagožky Marthy Moore.

23. 4., 16.00–18.30

Pohyb jako prostředek pro vnímání výtvarného umění – pohybová dílna

  • Místo konání: Dům umění města Brna, Malinovského nám. 2, Brno
  • Vstupenky (160 Kč, studenti 120Kč) na místě
  • Účast je nutné předem rezervovat na adrese: rezervace@se-s-ta.cz

Tanečníci týmu choreografky M. Moore nabídnou návštěvníkům galerie pohybový ateliér jako doprovodný program aktuální výstavy Pavla Matysky. Dílna ukáže, nakolik mohou být tvůrčí otázky výtvarníka podobné těm, se kterými pracuje choreograf a taneční interpret. Během dílny budou moci její účastníci vyzkoušet některé principy, které jim pak mohou otevřít jiné vnímání děl během prohlídky výstavy.

23. 4., 19.00

Postmodern Dance a současné umění – interaktivní přednáška

  • Místo konání: DIFA JAMU, Mozartova 1, sál 20
  • Vstupenky (80 Kč) na místě

Interaktivní přednáška „O vzniku a přínosu Postmodern Dance pro současné umění“ americké choreografky Marthy Moore, pokračovatelky hnutí Judson DanceTheatre, divákům živě zprostředkuje otázky tvorby, které byly a stále jsou aktuální. Akce je určena všem bez rozdílu věku či zkušeností. V angličtině, tlumočeno do češtiny.

24. 4., 16.00 a 17.00

Prohlídka výstavy Pavla Matysky s tanečníkem/choreografem jako průvodcem

Ve spolupráci s Domem umění nabízíme návštěvníkům výstavy Pavla Matysky netradičního průvodce – tanečníka/choreografa, který zprostředkuje divákům vnímání vystavených děl z pohledu umělce, který pracuje s pohybem.

  • Místo konání: Dům umění města Brna, Malinovského nám. 2, Brno
  • Vstupenky (80 Kč, studenti 40Kč) na místě

24. 4., 20.00

Event – Taneční instalace Postmodern Dance v Domu umění města Brna

  • Místo konání: Dům umění města Brna, Malinovského nám. 2, Brno
  • Vstupenky (200 Kč, studenti 100 Kč) je možno předem rezervovat na adrese rezervace@se-s-ta.cz, prodej na místě

Nevšední zážitek nabídne komponovaný večer, který se uskuteční v prostorách Domu umění. První část přinese choreografii jedné z významných postav Postmodern Dance v USA Yvonne Rainer „Pacemaker/Trio A“ v interpretaci Zdenky Brungot Svítekové a Anny Sedláčkové (SK). V druhé části večera se pak představí event-taneční instalace, výsledek spolupráce choreografky Marthy Moore se skupinou tanečníků-performerů.

Pedagog:

Martha Moore

Martha MooreŽivotopis (USA)

Studovala release techniky (Ideokinesie, Feldenkreisova metoda, Body Mind Centering, Alexander, atd.) na Connecticut College pod vedením Marthy Myers i Susan Klein a velice rychle je propojila ve svůj specifický pedagogický přístup. Její jméno je spojováno s velkými osobnostmi tance jako Trisha Brown, Steve Paxton apod. Od roku 1977 zkoumá různé souvislosti mezi release technikami a tancem, vede stáže a kurzy v USA, Francii (Centre National de la Danse), v Holandsku (European Center for New Dance Development). Tančí a spolupracuje s řadou choreografů a výtvarných umělců: Mark Tompkins, Jacques Patarozzi, le Quatuor Albrecht Knust, Sally Silvers, Cecile Proust, Felix Perrotin nebo Dominique Brun. Pravidelně je zvána na řadu festivalů. V prosinci 2011 byly její eventy uvedeny v pařížském Centre Pompidou.