Skupina Claude Brumachon – Benjamin Lamarche
Centre Chorégraphique National de Nantes

1. Pedagogická spolupráce s choreografem Claudem Brumachonem

Claude Brumachon je předním francouzským choreografem v oblasti současného tance. Spolu s tanečníkem Benjaminem Lamarche získali již osm ocenění za choreografickou tvorbu po celém světě (mimo jiné i „Médicis hors les murs“). Skupina Claude Brumachon byla oficiálně založena v roce 1984. Mezi nejvýznamnější v prvních letech působení skupiny patří Texane (1988, oceněná na soutěži v Bagnolet) a Le Piédestal des Vierges /Piedestal panen/, jež se již vyznačují charakteristickým stylem výrazné gestikulace. Tento styl ze sebou rychle řetězí sekvence přerušovaných ostrých pohybů, které oddělují tělo a prostor. C. Brumachon zkoumá fyzické nasazení blízké vyčerpání. V Praze C. Brumachon a B. Lamarche vystoupili v roce 1992 s inscenací „Le Palais des Vents“ a v roce 2002 pak s choreografiemi “Ikaros“ a „Duet“. CCN v Nantes realizovalo řadu projektů se zahraničními umělci, v nichž byl hlavní důraz kladen na moment společné tvorby - mezilidského a interkulturního setkání. Brumachon a Lamarche spolupracovali například s fin

Pro o.s. SE.S.TA vedli C. Brumachon a B. Lamarche tři stáže pro české tanečníky (celkem tři týdny). Vybraným z nich se pak naskytla možnost zúčastnit se mezinárodní stáže v Nantes. Jedna z českých tanečnic se díky tomuto setkání stala regulérní interpretkou skupiny C. Brumachona.

Cílem setkání mezi C. Brumachonem a českými interprety bylo vytvořit představení inspirované Prahou a dílem Fr. Kafky - „Le Témoin / Svědek“. Finální proces tvorby (září - říjen 2002) byl v Praze v důsledku povodní znemožněn. Představení vzniklo v CCN v Nantes v listopadu 2002.

2. Představení „Ikaros“ a „Duet“

V rámci prezentace práce skupiny C. Brumachona českému publiku a mladým interpretům byla dne 23. 10. 2003 v divadle Alfred ve dvoře uvedena česká premiéra dvou choreografií C. Brumachona „Ikaros“ a „Duet“

Ikaros

3. Francouzsko-české představení „Le Témoin – Svědek“

Taneční projekt „Le Témoin / Svědek“ pro patnáct tanečníků, z nichž šest si Claude Brumachon vybral mezi českými interprety vznikl v listopadu 2002 v Nantes v rámci projektu Česká sezóna ve Francii.

Představení se vyznačuje virtuózním stylem a výrazným energickým rukopisem, netradičně pracuje také s prostorem. Vzniklo původně pro nedivadelní prostory kaple CCN, v Praze bylo uvedeno také v nedivalelních prostorách, diváci putovali spolu s tanečníky pro bývalé cihelně v Šáreckém údolí.

Představení „Le Témoin / Svědek“ bylo uvedeno v České republice 30. a 31. října v rámci 8. ročníku mezinárodního divadelního festivalu Čtyři + Čtyři dny v pohybu.


Ikaros

Le Témoin – Svědek
Choreografie: Claude Brumachon
Asistent choreografie: Benjamin Lamarche
15 tanečníků z Francie a České republiky
Hudba: Ludwig van Beethoven, Gabriel Fauré, Steve Reich
Světla: Olivier Tessier
Masky: Francis Debeyre

„Člověk obrácený k nám zády. Sedí u stolu a rozsvěcuje, mačká vypínač a osvětluje své metafyzické vize.
Představení točící se okolo absurdních, ale v podstatě reálných vizí.
Proud dojmů z jednoho hlavního města. Lidé. Mnoho příběhů a pozorovatelů.
Město, které prošlo pod skalpelem šílené sochařky a tvrdohlavého spisovatele.
Spisovatel uvězněný mezi čtyřmi zdmi. Okolní realita, rozložená přímo niterným poznáním, nabývá v jeho slovech opět ostrých kontur, město se vynořuje.
Člověk obrácený k nám zády je Kafka.“
Claude Brumachon

Uvedení představení v ČR umožnila koprodukce sdružení Čtyři dny a o.s. SE.S.TA
Hlavní partner projektu SESTA: Česká spořitelna a.s.

Za finační podpory: Francouzského institutu v Praze, Ministerstva kultury ČR, AFAA, města Nantes
Národní choreografické centrum v Nantes (CCNN) pracuje s podporou: Ministerstva kultury a komunikací (FR), AFAA, Magistrátu města Nantes, Regionu Pays de la Loire.