Zpet



o.s. SE.S.TA uvede v rámci Pražského Quadrienále taneční představení:


Transports Exceptionnels / Něžný bagr
duo pro tanečníka a bagr

Skupina Beau Geste
Choreografie Dominique Boivin (FR)

17. června 2007, 13.00 a 17.00 hod
Praha, nám. Republiky
vstup zdarma

Představení vzniklo v produkci skupiny Beau Geste a s podporou: Ministerstva kultury FR, regionu Haute-Normandie, departamentu L'Eure a města Val de Reuil.


Koncepce a režie: Dominique Boivin
Asistentka režie: Christine Erbé
Interpretace: Philippe Priasso
Řidič / bagrový mistr: Eric Lamy

Dominique Boivin k představení „Transports Exceptionnels / Něžný bagr“:

„Je to dětský sen? Jaký nápad setkat se ještě jednou po letech se svým dětským bagrem? Napětí vzniká mezi obrovitostí stroje a tělem tanečníka, je to nečekané setkání, duo mezi ocelí a masem.
Používám rameno bagru pro jeho funkčnost a dynamiku, ale také jako lidskou ruku, která bere, odmítá, laská!
Otáčení stroje je mohutný, úžasný pohyb, ale evokuje mi také cirkusovou manéž. Lopata, jejíž funkcí je hrabat, hloubit, přenášet a vysypávat nabízí také poetickou variantu: ruka, která přenáší, povznáší, chrání.
Přijde-li mi na mysli představovat si stroj jako lidskou bytost – drsnou a nedokonalou – jako Boris Kaloff ve „Frankensteinovi“, snažím se také dotknout se něčeho čarovného, snu z Krásky a zvířete. Stroj, ve své síle, eleganci a kráse může připomínat také Herkulovy úkoly nebo industriální svět, tak jak jej vymalovat Fernand Léger.“

Skupina: Beau Geste

byla založena v roce 1981, Je kolektivem umělců – choreografů, kteří vzešli ze školy Alvina Nikolaise při CNDC /Centre National de Danse Contemporaine/ v Angers. V roce 1991 převzal vedení skupiny Dominique Boivin, který pracuje v úzké spolupráci s Christine Erbé a Philippem Priasso. Skupina se prezentuje nejen klasickými tanečními představeními, ale i zvláštními typy přednášek-představení, kabaretních kreací, sólových choreografií, výukových programů pro dětí, výstavami… Práci skupiny charakterizuje mimo neoddiskutovatelnou kvalitu práce, také jemný humor a různorodost forem a inspirací pro jejich představení.
Skupina má trvalou rezidenci ve Val de Reuil u Rouenu.

Dominique Boivin

umělecký ředitel a choreograf. Po studích v CNDC v Angers a u K. Carlson, získal Boivin dvouleté stipendium ve studiu M. Cunninghama v New Yorku (1980-82). Po návratu do Francie se věnuje choreografii ve skupině Beau Geste, ale také pro soubory Opéra de Géneve, Ballet National de l’Opéra de Lyon, l’Opéra de Normandie, l’American Dance Festival atd. Jako tanečník spolupracuje např. s Philippem Decouflé nebo Danielem Larrieu.

Spolupracuje na poli nejen operním, ale také v literatuře (s Mariií Nimier) nebo v divadelní režii. Záměrně zmnožuje zkušenosti s představeními v nedivadelních prostorách: bazén (A quoi ca rime), městský exteriér (Transports exceptionnels): pole atd.
Rozmanitost těchto setkání jen podtrhuje jeho vybranou kulturu gesta a originální jemný humor.

Pražské uvedení představení podpořili:

Pražským Quadrienále, Ministerstvo kultury ČR, Magistrát hl. m. Praha, Francouzský institut v Praze a Culturesfrance.
Mediální partneři: Radio 1, ČRo7 - RFI


Videozáznam z představení