Týden Buto se Sumako Koseki 

Již popáté organizuje o.s. SE.S.TA spolu s Francouzským institutem a Francouzskými aliancemi v České republice Týden Buto, který povede velká osobnost současného Buto – Sumako Koseki (JAP/FR). U českých umělců si našla řadu příznivců, kteří oceňují její nezpochybnitelné umělecké kvality, ale také schopnost předávat své zkušenosti a vnitřní podstatu Buto.

Její sólová představení, která byla dosud uvedena v České republice, se setkala s neoddiskutovatelným diváckým úspěchem (Od prince Ezny k princezně 2002, Paní Fugu 2002, Prasíla snů 2003). V roce 2004 byla Sumako Koseki pozvána na rezidenci a vytvořila zde s českými tanečníky nové představení - Kronika kosti, které bylo uvedeno v premiéře v Divadle Archa.

Buto je současný tanec japonského původu, který se po roce 1968 zrodil z potřeby znovu najít kořeny japonské kultury a odmítnout západní formální vzory. Zpočátku jako tanec temnoty, poté jako bílý Buto se tato taneční forma otevírá různým typům uměleckého hledání a různým kulturám. Mnozí japonští sólisté (např. K. Ikeda) se usadili na západě, mimo jiné i ve Francii, a založili zde skupiny s tanečníky rozdílného původu.

Sumako Koseki studovala Buto tanec v Japonsku pod vedením Isso Miura. Od počátku se zaměřovala na současný tanec čerpající z No a Kabuki, spolupracovala také s Grotowskym v Itálii. V roce 1980 založila ve Francii vlastní skupinu, vystupovala pravidelně na tanečních festivalech v Avignonu, vystupuje po celé Evropě. Výchozím bodem jejího tanečního vyjádření je Buto, své přemýšlení o univerzálním i jedinečném charakteru výrazu však stále rozšiřuje poznáním a asimilací vědomí západního myšlení v jeho sociálním a kulturním rozměru. V Buto zkoumá cestu sjednocení vnějšku a vnitřku, poslechu ticha a odkrývání paměti těla... Spolupracuje jako choreografka s divadelními režiséry jako W. Znorko, Tabar a Ph. Adrien například i v „La Comédie Francaise“. Tato slavná sólistka a profesorka Buto vede mnohé mezinárodní stáže a je pravidelným hostem SE.S.TA.

Program TÝDNE BUTO zahrnuje pětidenní intenzivní seminář (8 hodin práce na sále denně), který doplňují neformální přednášky o buto.

Termín a místo konání semináře budou upřesněny do konce června 2005.