Setkávání současného tance SE.S.TA
Festival současného tance Korespondance 2012

BREATH MADE VISIBLE
Foto: Breath Made Visible

BREATH MADE VISIBLE
film od Ruedi Gerber

1. 12., 20.00
Divadlo Alfred ve dvoře

Breath Made Visible je první film o životě a kariéře Anny Halprin, americké průkopnici postmoderního tance, která se svou vírou v sílu tance jako prostředku výuky i léčby bez ohledu na věk, zásadně přičinila o moderní definici současného umění. Tento filmový portrét nabídne rozhovory s jejími blízkými přáteli, archivní záběry – mezi nimi i ty, které zachycují Halprin, jak zakládá první rasově smíšenou taneční skupinu v USA. V neposlední řadě pak film obsahuje ukázky aktuálních představení jako např. Parades and Changes při uvedení v pařížském Centre Georges Pompidou. Výsledkem je ohromující a inspirativní výpověď o jedné z nejvýznamnějších ikon postmoderního tance.

„Vždycky říkám, že tanec je jako ztělesněný dech. To je myslím trefné přirovnání, protože v okamžiku, kdy člověk přestane dýchat, jeho dech se stane neviditelným a v tu chvíli ustává i veškerý pohyb.“ “I‘ve always said dance is the breath made visible and that covers about everything because once you stop breathing and the breath is no longer visible, you stop moving.”
Anna Halprin

  • Účinkují: Anna Halprin, Lawrence Halprin, Daria Halprin, Rana Halprin, Merce Cunningham, John Graham, A. A. Leath a další
  • V angličtině
  • Délka: 80 min

Tickets

BREATH MADE VISIBLE

je první film o životě a kariéře Anny Halprin, americké průkopnici současného tance, která se svou vírou v sílu tance jako prostředku výuky i léčby bez ohledu na věk zásadně přičinila o moderní definici současného umění. Tento filmový portrét nabídne rozhovory s jejími blízkými přáteli, např. Mercem Cunninghamem, dále archivní záběry – mezi nimi ty, které zachycují Halprin, jak zakládá první rasově smíšenou taneční skupinu v USA. V neposlední řadě pak film obsahuje ukázky aktuálních představení jako např. “Parades and Changes” při uvedení v pařížském Centre Georges Pompidou. Výsledkem je ohromující a inspirativní výpověď o jedné z nejvýznamnějších ikon moderního tance.